Kriteriji

Obrati, ki pridobijo trajnostni znak Zeleni ključ, morajo izpolnjevati stroge okoljske zahteve. Kriteriji programa Zeleni ključ in njihove razlage so na voljo vsem zainteresiranim stranem na spodnjih povezavah. Kriterije in razlage smo razvili za šest kategorij (hotele in hostle, kampe in počitniške parke, manjše nastanitvene obrate, konferenčne centre, gostinske obrate in turistične atrakcije) in pokrivajo 13 področij v obratu.

Kategorije programa Zeleni ključ

Zainteresirani obrati izpolnijo PRIJAVNICO in nam jo pošljejo po e-pošti. Na podlagi tega, bomo zainteresiranem obratu oziroma okoljskemu koordinatorju obrata odprli poverilnice (uporabniško ime in geslo; geslo pošljemo po SMS sporočilu oziroma alternativnem kanalu) za dostop do spletnega portala. S tem se uradno začne postopek certifikacije.

Dostop do spletnega portala je možen s klikom na spodnji gumb:

SPLETNI PORTAL 

Priporočamo, da si podrobne opise kriterijev ogledate na spodnji povezavi:

Priročnik Zeleni ključ 2022-2025

Stroški certifikacije  in pogoje pa si lahko ogledate na spodnji povezavi:

Kriteriji in razlage programa Zeleni ključ so bili priznani s strani GSTC.

Obvezni kriteriji morajo biti izpolnjeni ob prvi prijavi. Ostali kriteriji - smernice se morajo vsako naslednje leto za določen odstotek povečati.

Leto Število smernic v določenem letu, ki jih mora obrat vključiti Vključene smernice v odstotkih
1 0 0%
2 3 5%
3 6 10%
4 9 15%
5-9 12 20%
10 + 30 50%

Za vsa dodatna vprašanja v zvezi s kriteriji: Green Key International (v angleščini) ali Nacionalna koordinacija

Plaketa oziroma oznaka Zeleni ključ za obrate je izdelana iz reciklirane plastike. Obrat lahko, v kolikor želi, naroči plaketo v leseni izvedbi (za notranje prostore) ali aluminijski izvedbi, prav tako je dovoljeno, da jo izdela samostojno v okolju prijaznem materialu, seveda v kolikor spoštuje celostno grafično podobo znaka Zeleni ključ.  Podrobnosti glede uporabljenega materiala standardne plakete/oznake:

Tehnični list (232-43-EN-PLEXIGLAS-proTerra)

Letak proizvajalca (Flyer-Sustainability-PLEXIGLAS)